Monday 27 February 2012

'Als je acht jaar in Nederland bent, moet je in Nederland kunnen blijven'


Audio

  • 'Als je acht jaar in Nederland bent, moet je in Nederland kunnen blijven'De Raad van State heeft een negatief advies uitgebracht over de wortelingswet van de PvdA en ChristenUnie. Maar die partijen gaan... (meer)
  • Tofik Dibi: argumenten RvS makkelijk te weerleggenGroenLinks-kamerlid Tofik Dibi ondersteunt het voorstel van de wortelingswet van de ChristenUnie en de PvdA en startte daarom een...(meer)

    Video


Mauro Manuel bij het gebouw van de Tweede KamerMauro Manuel bij het gebouw van de Tweede KamerMichiel Breedveld / NOSToegevoegd: maandag 27 feb 2012, 05:59
De Raad van State heeft een negatief advies uitgebracht over de 'wortelingswet' voor jonge asielzoekers.
Het initiatiefwetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie moet een verblijfsvergunning mogelijk maken voor 'gewortelde' kinderen die langer dan 8 jaar legaal in Nederland zijn. Doel is om langdurige discussies als die over de Angolees Mauro te voorkomen.

Onnodig

Volgens de Raad van State is de wet onnodig, ondoelmatig en oneerlijk. De wet is niet nodig, omdat schrijnende gevallen altijd bij de minister kunnen aankloppen en ondoelmatig, omdat gezinnen kunnen worden uitgelokt hun procedure te rekken tot een kind 8 jaar in Nederland is.
Bovendien is de wet volgens de raad oneerlijk ten opzichte van gezinnen die wél naar de rechter hebben geluisterd en zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst.

Krappe meerderheid

PvdA en ChristenUnie zetten ondanks dit advies hun initiatiefwetsvoorstel door. Vanmiddag om 14.00 uur is de presentatie in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.
Het is nu al duidelijk dat coalitiepartij VVD en gedoogpartij PVV tegen de wet zullen stemmen. De initiatiefnemers hopen dat een paar Kamerleden van het CDA het voorstel wel zullen steunen, zodat er een krappe meerderheid ontstaat.

Gemeenten

GroenLinks-Kamerlid Dibi ondersteunt het voorstel van zijn collega's met een actie in gemeenten. Ongeveer 80 van de ruim 400 Nederlandse gemeenteraden zullen bij minister Leers pleiten voor de wortelingswet.
Een petitie met dezelfde strekking heeft inmiddels ruim 126.000 ondertekenaars. Enkele CDA-afdelingen hebben zich bij Dibi's actie aangesloten.