Thursday 17 May 2012

Update tentenkamp Ter Apel 17 mei 2012

Update tentenkamp Ter Apel  17 mei 2012


Meer dan 323 vluchtelingen in het kamp
Op dit moment verblijven in het kamp 225 Irakezen, 80 Somaliërs, 15 Iraniërs, 2 Eritreërs, 1 Azerbeidjaan en een onbekend aantal Afghanen. Die laatste groep loopt wel risico op gedwongen uitzetting.

Tekort aan tenten en dekens
Opnieuw is er een tekort aan tenten en dekens. Dit omdat weer veel nieuwe mensen zich hebben aangesloten bij de actie en ondanks de gigantische geweldige hulp uit het hele land. Die hulp komt ondermeer van Occupy en Irakese studenten. Gisterenavond laat reed weer een busje, dit keer met aanhanger, met bananen, appels, brood, kookpitten, gasflesjes, dekens, matrassen, verlengsnoeren, kinderboekjes en een oranje voetbal, vanaf Utrecht richting ter Apel. Sommige helden zetten zich dag en nacht in, verzamelen spullen en eten en regelen vervoer. Ook mensen uit andere steden en uit de omgeving van Ter Apel brengen regelmatig materialen en eten. 

Internet
Gisteren is het niet gelukt internet in de lucht te krijgen. Vandaag gaat dit wel lukken. Dankzij de hulp van handige mensen en spullen uit het hele land. Iemand uit de omgeving stelt een generator ter beschikking. Donateurs zorgen voor de financiering.

Somaliërs tentenkamp 1 + 2 morgen op bezoek
Morgen brengen Somalische afgevaardigden van tentenkamp 1 + 2 een bezoek aan het kamp. Ze hebben geld en spullen ingezameld, zoeken nog wel vervoer. Graag 10 u vertrekken uit Vught. Kijk op facebook vluchtelingenopstraat voor contactgegevens.

Vervoer nodig
Regelmatig is vervoer nodig en worden oproepen verspreid via facebook. Voor het materiaal (tenten en dekens) dat Emmaus Domstad verzamelt is nog vervoer nodig: vertrek: vrijdag- of zaterdagmiddag vanaf 13 u vanuit Utrecht. Kijk op facebook vluchtelingenopstraat.

Medische hulp
Er zou vandaag een dokter op bezoek gaan, een gepensioneerde arts uit Amsterdam. Over enkele dagen zal een verpleegkundige zich aansluiten en daar permanent gaan kamperen. De hoogzwangere vrouw is nu wel onder medische controle en logeert nu bij iemand in de omgeving.

Tentenkampakkoord?
Of het tot een tentenkampakkoord zal komen, moet dinsdag blijken als er over in de Tweede Kamer gestemd wordt over de breed ondertekende moties over Somalië, Irak en het tentenkamp. Verslag van het debat is elders te zien op facebook en de weblog. 

Dringende oproepen voor hulp en transport:  
Facebook: Vluchtelingenopstraat, Op facebook vluchtelingenopstraat staan de laatste oproepen voor hulp en vervoer.
  


Donaties:
Donaties zijn welkom op giro 57 56 118 Stichting Lauw-Recht, ovv actie TerApel (dit is projectenrekening van STIL), of doneer direct aan de actievoerders zelf.

Tenten, dekens, matjes, zeil, eten, warme thee, koffie en suiker, graag direct langsbrengen!

Journalisten en anderen die direct de updates willen ontvangen, graag mailadres doorgeven aan:stilnieuws@gmail.com