Thursday, 31 May 2012

Update Vluchtelingen tentenkamp Ter Apel 31 meiZie in bijlage ook: Kort verslag debat tweede Kamer over ontruiming Ter Apel

Hekken om terrein Ter Apel mogen blijven staan

Vandaag werd bekend dat de hekken die het COA na de ontruiming van het tentenkamp om het terrein heenzette, niet weggehaald hoeven te worden. Dinsdag meldde de rechter dat het kamp niet ontruimd had mogen worden maar de tenten op dezelfde plek terugzetten kan (nog) niet. 

Het verzoek (de vordering) van de demonstranten tot verwijdering van de hekken om het terrein in Ter Apel, genaamd Populierenveld, is afgewezen omdat dit verzoek niet aan de juiste instantie gericht was, zo meldde de Rechtbank Groningen vanmiddag. De gemeente is niet de plaatser van de hekken maar het COA. Daarom heeft de rechter ook niet meer inhoudelijk gekeken naar de vraag of de gemeente door haar handelwijze inbreuk maakt op de grondrechten van de demonstranten.
"De stelling van [eisers] dat de gemeente en het COA in nauw verband hebben samengewerkt met als doel de manifestatie te beëindigen is onvoldoende onderbouwd", meent de rechter. Als daar al sprake van was dan geldt hier eveneens dat niet de juiste instantie is gedagvaard.
Het COA heeft een gebruikersovereenkomst over het terrein met de gemeente afgesloten waarin staat dat ze gebruik door derden niet mag toestaan. Ze heeft voldoende ruimte nodig, zo stelt zij zelf, om haar taken te kunnen uitoefenen en te kunnen uitbreiden. (Meer info? Kijk onder dit bericht)

Somaliërs die onder paraplu sliepen, hebben opvang gekregen

De twee Somaliërs die met slaapzakken onder een paraplu bivakkeerden voor het AC Ter Apel, zijn toch binnengelaten en krijgen iig opvang tot hun asielinterview.
Raad van State buigt zich morgen over terugkeer(on)mogelijkheden

Dat gebeurt om 10 uur in Den Haag. De vorige keer trok de minister een hoger beroep in (18 april) nadat bleek dat de uitzetting die hij aan het regelen was en waarvoor al vliegtuigen klaar stonden, niet lukte. (zie http://stil2.wordpress,com voor eerdere berichten)  

Meer informatie?

Advocaat van de ontruimingszaken:
Marcel Schuckink Kool - 070 383 1616
Datum uitspraak: 31-05-2012, Rechtsgebied: Handelszaak, Soort procedure:
Kort geding

Woordvoerders
Somaliërs tentenkamp 3:Ali Mohamed Abdille 06 1890 7991 (Tijdelijk nummer, zijn telefoon ligt nog bij de politie, hij zit in AZC Arnhem).
Sam Saeed 06 842 04 556 (In VBL Vught)
Samatar (tentenkamp met kerst): 06 179 88 466 (Vught)
Nuuradiin (tentenkamp november: 06 41 444 048 (Vught)
Iraniërs: 
Nazimi, 06 8438 32 54 (AZC Arnhem)

Advocaat sommige Somaliërs
mr Sinoo, advocaat: 06 196 00 900
mr Walls advocaat van Ali van de mislukte ontruiming walls@ziggo,nl