Monday 19 September 2011

Vluchtelingen protesteren tegen leven op straat

Afgelopen dinsdag 5 juli protesteerden vluchtelingen uit onder ander Somalië, Burundi en Eritrea tegen hun noodgedwongen leven op straat. Door de verscherping van het huidige kabinetsbeleid zijn de vluchtelingen niet meer welkom in asielzoekerscentra. Ook werken of studeren is niet toegestaan, waardoor ze ook niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en op daklozenopvang zijn aangewezen.
MensenrechtenHelaas zijn ze ook daar steeds minder welkom, omdat de instellingen voorrang geven aan daklozen uit de eigen stad. Het is daardoor een behoorlijk uitzichtloze situatie geworden waartegen de vluchtelingen dinsdag op het plein voor het stadhuis in Utrecht protesteerden. "Wij staan voor de grootste problemen die een mens kan hebben aangezien iedereen eten en een dak boven hun hoofd nodig heeft. Wij zijn mensen en mensenrechten horen voor iedereen te gelden!", aldus een vrouw uit Somalië.

Terugkeer te gevaarlijk
De meeste vluchtelingen woonden tot voorkort in asielzoekerscentra. Veel van hen komen uit Somalië. Het is beleid dat de regering geen mensen uit zet naar Zuid- en Centraal Somalië en Mogadishu. De regering is echter van mening dat mensen wel naar andere Somalische gebieden uitgezet kunnen worden. Dat terwijl uitzettingen via het vliegveld in het onveilige Mogadishu moeten. Desondanks heeft de minster de asielverzoeken afgekeurd. Terugkeer is gewoonweg te gevaarlijk, zegt een van de benadeelden. "Wij zijn met goede redenen naar Nederland gekomen en weten dat we niet terug kunnen vanwege de situatie in ons thuisland. Er zijn hier ook veel mensen uit andere landen zoals Eritrea, Guinee, Burundi, Palestina, Iran en Sudan. Wij lopen allemaal tegen dezelfde problemen aan en daarom zijn wij vandaag hier."
Fractievoorzitter Marry Mos en burgemeester Aleid Wolfsen
Oplossing
Burgemeester Aleid Wolfsen sprak de aanwezigen toe en meldde dat hij hun probleem zeer serieus neemt en het gaat aankaarten bij Minister Leers. Ook zal hij het in G4 verband bespreken om te kijken of er een snelle oplossing voor de dakloze vluchtelingen gevonden kan worden. De Utrechtse wethouder Victor Everhardt heeft samen met 18 andere gemeenten een brief aan het Rijk gestuurd waarin eveneens aandacht wordt gevraagd voor de problematische omstandigheden van de vluchtelingen.