Sunday, 15 January 2012

Persbericht

Beat the Borders, Walk like a Somali!

Manifestatie voor de Vrijheid van Beweging

Vrijdag 20 januari van 16 tot laat in OT 301, Overtoom 301 1054HW Amsterdam

zie en hoor het op M2M Radio: http://m2m.streamtime.org/index.php/Nederlands/

Duizenden vluchtelimngen moeten op straat zien te overlezen doordat ze geen opvang meer vinden en onmogelijk ergens anders heen kunnen. Elk jaar verdwijnen 10.000 ongedocumenteeerden in Vreemdelingenetentie, aan de Europese grenzen sterven ze met tientallen tegelijk. Wie dat ziet schaamt zich, wie meekijkt doet wat.

Deze manifestatie is een antwoord, een van de vele, op de repressie van migranten, die juist nu zichtbaar wordt door de beweging van de Somalische dakloze vluchtelingen die begon in Utrecht als Vluchtelingen op Straat en die uitmondde in twee kampeeracties in Ter Apel.

Beat the borders heeft een aantal van de Somalische activisten uitgenodigd om naar de manifestatie te komen. Daar zal een ontmoeting plaatsvinden tussen hen en andere activisten (van o.a. Doorbraak, ASKV en anarchistische groepen) tegen de Europese/Nederlandse migratiepolitiek. De manifestatie is een gelegenheid om elkaar te ontmoeten, te inspireren en de handen ineen te slaan. We noemen het een openbare samenzwering, waaraan ook dichters, kunstenaars, muzikanten en schrijvers meewerken.

Vrijheid van beweging

Welkom Somaliërs

Het vrije woord regeert

Programma in OT301 Overtoom 301, 1054HW Amsterdam

16 u: Dichters en Sprekers in De Peper

19 u: Gezamenlijke maaltijd met muziek en poezie.

21 u: Openbare Samenzwering, ook te volgen via webradio en 88.3 FM

22 u: Poetry Slam, Live Muziek en finale jam sessie

DJ's en VJ's, schilderijen en (onzichtbaar) theater

En andere verrassende wendingen.

achtergrond

Sinds de vorige lente zijn Somalische vluchtelingen die op straat moeten leven een oplossing aan het eisen voor hun probleem: ze krijgen geen asiel, geen opvang, geen geld of werk en ze kunnen niet terug naar hun eigen land. Ze demonstreerden eerst in Utrecht en daarna met 500 mensen in Den Haag. Eind november ging een hele groep naar Ter Apel om hun eisen aan de IND voor te leggen:

Geef ons onze basale mensenrechten, zodat we kunnen leven

 a.. Verwijder onze vingerafdrukken en andere gegevens uit jullie systeem, zodat we in een ander EU-land asiel kunnen vragen

 b.. Als dat niet kan, breng ons dan maar met geweld terug naar Somalië.

Liever geen leven in Somalië dan geen leven in Nederland? De hele groep van 20 werd opgepakt en overgebracht naar Rotterdam: opgesloten in vreemdelingenbewaring op Zestienhoven. Maar de rechter liet ze vrij, waarna ze in het AZC in Vught mochten bivakkeren.

Op Tweede Kerstdag sloeg een tweede groep Somaliërs hun tentjes op voor het Justitiëel Complex bij Ter Apel. Ook zei eisten onderdak en een eerlijke kans op verblijf voor alle Somaliërs die op straat staan. En ook hun actie slaagde: de hele groep van 56 zit nog tijdelijk onderdak in Ter Apel en de IND kijkt opnieuw naar hun verhaal.

Toch zou het naief zijn om te denken dat het probleem dichtbij een oplossing is. De Somaliers zijn dan ook vastbesloten door te gaan met actievoeren tot er voor alle geklinkerde Somaiers een eind komt aan het niet kunnen leven in Nederland. De Manifestatie Beat the Borders, Walk like a Somali!" zal daarom in het teken staan van hun strijd onze strijd. We nodigen uit en we roepen op om hun voorbeeld van zelforganisatie en onderlinge solidareit te volgen en te steunen. Want dit is de basis voor een menselijk bestaan, in Nederland, in Somalië en waar dan ook.