Saturday, 12 May 2012

Zaterdag 12 mei 2012, tentenkamp Ter Apel, 16 uur

Iraanse dakloze vluchtelingen sluiten zich aan bij de actie
Zojuist is een busje met vijftig dekens en twee Iraanse dakloze vluchtelingen aangekomen in het tentenkamp Ter Apel. Een van hen is christen en vreest voor zijn leven als hij teruggaat naar Iran. Hij slaapt in Nederland vaak in een lift op een station. De ander slaapt buiten en wordt overal verjaagd. Ze kunnen niet terug naar Iran.
Shaheen komt uit een islamitische familie in Iran en is bekeerd tot christen. Daarom kan hij in Iran gevangen gezet worden en veroordeeld worden tot de doostraf. Hij heeft als dakloze in Utrecht vaak in een lift geslapen (zie filmpje). Hij mag niet meer bij de daklozenopvang slapen omdat hij geen verblijfsvergunning heeft. Hij is op straat gezet na zes maanden vreemdelingendetentie. Hij kan het land niet uitgezet worden.
Reza is nog maar net dakloos. Hij probeert op het station of in het park te slapen. Eergisteren werd hij op het station weggejaagd en later ook in het park. Omdat de politie medelijden had, kreeg hij een ontbijtje op het politiebureau. Hij is ook niet uitzetbaar.
Iraniërs kunnen net als Somaliërs en Irakezen niet gedwongen uitgezet worden. Volgens de minister kunnen ze echter wel 'vrijwillig' terug.

Rode Kruis helpt toch niet
Het Rode Kruis zet geen tenten neer. Dit aanbod van eergisteren is ingetrokken nadat de vluchtelingen het aanbod van de minister (een week opvang) hebben afgewezen. Dit vertelt Marianne Bathoorn die deelneemt aan de actie.
Zij vertelt eveneens dat het heel slecht weer is. "Vanmorgen hadden we hagel en nu begint het te regenen. Vannacht was het heel koud. Ik sliep met een Somalische vrouw onder een stuk gordijn. De kleinere kinderen zijn daarom niet meer in het kamp. Wel de twee wat grotere Irakese kinderen (zie filmpje op www.vluchtelingenopstraat.blogspot.com). "Ook al kregen we dankzij de Emmaus vijftig dekens, er is nog steeds een tekort".

Ziekenhuis Emmen weigert te helpen
Marianne vertelt dat gisteren een Irakese Koerd naar het ziekenhuis is gebracht door een Nederlandse man. "Eerst weigerde het ziekenhuis in Emmen te helpen omdat hij geen verzekering had. Hij had een leverinfectie. In Stadskanaal zijn ze wel prima geholpen".

Laatste nieuws (16.30u): IND- onderhandelaars weigeren Somaliërs toe te laten bij gesprek met Irakezen. "Deze actie is alleen van jullie, niet van Somaliërs", zou eerder ook al gezegd zijn. Het aantal kampeerders is nu 160
Irakese woordvoerders Ter Apel:
Ali Asadi 06 840 20 192 (spreekt Nederlands en Arabisch)
Ali Aziz 06 8131 8559  (NLs, Arab)
Hadi Abu Sanad 06 841 25 905 (Engels, Arab)

Somalische woordvoerder:
Saam Saïd 06 842 04 556 (Nederlands en Somalisch)

Iraanse dakloze vluchteling:
Shaheen: 06 85 40 59 76 (alleen Farsi en beetje Engels, er wordt dringend een tolk gezocht. Vertaling per telefoon en info:Ahmed Pouri van PRIME: 06 55362313. Filmpje over hem: http://youtu.be/Y2T5IVIFz9A
Overige informatie:
Marianne Bathoorn, zij is van de Stichting Hulp aan Uitgeprocedeerde Vluchtelingen (SHUV) Emmen en helpt dagelijks mensen van de straat. 06 40744537.
Nieuws en info over deze en eerdere acties Vluchtelingen op Straat:
http://www.iraqi-refugees.org (kijk hier als je Irakees bent en wilt deelnemen aan de actie)
http://stil2.wordpress.com (alle persberichten komen hierop)
Facebook: MI Bathoorn, (foto's en oproepjes)
www.vluchtelingenopstraat.blogspot.com (leuke foto's en filmpjes ! Via hun facebook van meer dan 2000 contacten worden o.a.oproepen verspreid!!)
vluchtelingenopstraat@gmail.com (bied hier hulp aan die je niet zelf kunt brengen en laat hier weten als je wil deelnemen aan de actie en hulp nodig hebt. LIEFST IN ENGELSE TAAL schrijven)
De actie wordt gesteund door STIL (Utrecht), PRIME (Den Haag), SHUV (Emmen) en radio M2M (Amsterdam).

LET OP: Wil je deelnemen aan de actie? Denk eraan: het is koud en nat en er zijn mogelijk niet voldoende dekens.
DRINGEND DEKENS MATJES EN TENTEN NODIG !! OOK NODIG: MENSEN MET VERBLIJFSVERGUNNING, NEDERLANDS PASPOORT, EN/OF VERVOERMIDDEL. OOK:
KACHEL O.I.D. DIE BUITEN TE GEBRUIKEN IS ZONDER STROOM.

Journalisten en anderen die pers- updates willen ontvangen kunnen mailadres doormailen naar: stilnieuws@gmail.com

Tenten, dekens, matjes, zeil, eten, warme thee, koffie en suiker, graag direct langsbrengen !

Donaties: giro 5756118 Stichting Lauw-Recht, ovv actie TerApel (dit is projectenrekening van STIL), of doneer direct aan de actievoerders zelf.