Friday, 1 June 2012

"Uitzetting naar Somaliland kan niet, via onveilig gebied naar andere plekken in Somalië wel"


Update vluchtelingen tentenkamp Ter Apel, vrijdag 1 juni

Minister erkent: Uitzetting naar Somaliland kan nu niet

Even door onveilig gebied reizen kan wel...


Het is niet zeker of Somaliland vluchtelingen accepteert die gedwongen uitgezet worden en via Mogadishu naar het noorden reizen. Daarom geeft minister Leers toe dat uitzetting naar Somaliland op dit moment niet lukt. Wel meent hij dat Somaliërs vanaf het vliegveld Mogadishu, via doorreis door onveilig gebied, naar andere gebieden uitgezet kunnen worden.

Dit zei zijn vertegenwoordiger mr R. Visser vandaag bij de Raad van State in Den Haag. De Raad boog zich over enkele verzoeken van Somaliërs om vrijlating uit vreemdelingendetentie en schadevergoeding voor in hun ogen ‘onterechte’ bewaring. Daarbij ging het opnieuw en vooral over de vraag: Is uitzetting naar Somalië technisch wel of niet mogelijk? En: Mag gereisd worden door (officieel) onveilig (15C) gebied?

Zie uitgebreid verslag op http://stil2.wordpress.com of in de bijlage

Ervaren medewerker Vluchtelingenwerk:

"Nederlands terugkeerbeleid onrealistisch'

De kern van het probleem is dat het zogenaamde terugkeerbeleid onrealistisch is, zegt Anne-
Els Jansen van Vluchtelingenwerk. "Veel mensen die geen status krijgen, zijn echte
vluchtelingen die voor hun leven vrezen in hun eigen land. Die zullen nooit teruggaan. Het beleid leidt tot hopeloze mensen die geen enkel perspectief meer hebben", zegt Jansen. "Alles wordt aan het individu overgelaten. Maar veel mensen kunnen niet eens naar een ander land om het daar te proberen, omdat ze de papieren niet hebben. Ze zitten letterlijk vast."

http://www.mo.be 31 mei 2012
Lees uitgebreid artikel via http://stil2.wordpress.com of in de bijlage