Friday, 24 August 2012

Artsen en advocaten helpen in Ter Apel

Twee artsen zijn gisterenavond of vannacht naar Ter Apel gegaan waar een zwangere Somalische vrouw en een andere vrouw met klein kind op straat waren gezet gisterenavond. "Sorry misverstand zei het COA later toen wij ons ermee gingen bemoeien", vertelt de arts die anoniem wil blijven. Hij en zijn partner brachten dekens voor de mensen die in het natte gras gingen slapen. 
Volgens de Somaliërs zijn onderhandelingen gaande met IND, Coa en loco-burgemeester. "Wij willen leven als normale mensen", zegt Abdel. Wij willen niet in een terugkeerkamp maar in een gewoon asielzoekerskamp wonen". Sommige mensen zitten al vanaf december in VBL Ter Apel. "Andere eis: We willen een status". In juli liet de Raad van State weten dat terugkeer niet mogelijk is. Leers reageerde niet op deze uitspraak. Volgens de Raad van State mogen Somaliërs niet in vreemdelingenbewaring gesteld worden. Daarom is het verrassend dat, volgens Abdiwali, vorige week in VBL Vught een vrouw in bewaring is gesteld. Zij beschikte over een Somalisch paspoort en zou nu in detentiecentrum Rotterdam zitten. 
Volgens de arts in Ter Apel is de actie daar officieel aangemeld als demonstratie. ook zou een advocaat bezig zijn met een kort geding om 'naleving van de Raad van State-uitspraak en opheffing van het vrijheidsbeperkende regime te vragen'. 
De arts was ook aanwezig bij de Irakese actie in Zwolle waar volgens hem twee vluchtelingen zijn opgenomen in het ziekenhuis omdat ze er erg slecht aan toe waren. 

Woordvoerder Jamal 06 85 38 14 58 (Somaliër Ter Apel)