Monday, 26 December 2011

Opnieuw tentenkamp dakloze vluchtelingen Ter Apel

Persbericht maandag 26 december 2011


Opnieuw tentenkamp dakloze vluchtelingen Ter Apel
Met Kerst in de Kou?
Een groep van 16 Somalische dakloze vluchtelingen begon vandaag opnieuw een tentenkamp voor het aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel. Zij protesteren tegen hun gedwongen leven op straat. Ze kunnen geen kant op. Ze kunnen niet terugkeren, zo bepaalde deze maand ook de rechter in Groningen, en hebben geen toegang tot werk, inkomen en onderdak.
De groep van 20 Somaliërs die hen eind november/begin december voorging met een zelfde protest werd na een week bivakkeren in tenten, opgesloten in detentiecentrum Rotterdam (vreemdelingenbewaring). Zij moesten van de rechter na twee weken worden vrijgelaten omdat terugkeer naar Somalië (inclusief Somaliland) niet mogelijk is. Na hun vrijlating bracht de politie hen naar een opvangcentrum in Vught waar ze nu nog verblijven. Hun dakloze collega's eisen ook opvang, een verblijfsvergunning en respect voor hun basis- mensenrechten.
Terug naar nergens
In oktober zijn twee Somaliërs die vrijwillig terugkeerden door Mogadishu geweigerd. Na een week opsluiting in Nairobi werden ze naar Nederland teruggevlogen (november). Eentje kreeg een status, de ander is na detentie op straat gezet (advocaat mr Walls Dordrecht, walls@ziggo.nl, 078 631 10 20). Osman (33), die ook terug wilde omdat hij het leven op straat zat was, is vorige week uit het terugkeercentrum in Vught gezet met de mededeling: 'Zoek maar een vriend om bij te logeren, je kunt niet terug' . Zijn advocaat is mr Sinoo uit Utrecht (06 196 00 900). Zij vertegenwoordigt eveneens de actievoerders van vandaag.
Straatleven
De problemen van dakloze vluchtelingen zijn verergerd nu ze sinds de zomer niet meer in de nachtopvang voor daklozen terecht kunnen in Utrecht, behalve als ze 'kwetsbaar' zijn (zieke mensen en vrouwen). In andere steden worden ze allemaal geweigerd. Als ze vervolgens naar het station gaan, moeten ze de hele nacht proberen niet in slaap te vallen want dat is verboden. Als ze in een park slapen, kunnen ze een boete krijgen die ze zonder inkomen niet kunnen betalen. Dit kan een strafblad opleveren en dat betekent weer dat hen een verblijfsvergunning kan worden geweigerd.
Meer informatie: vluchtelingenopstraat@gmail.com