Tuesday, 27 December 2011

Burgemeest​er Vlagtwedde op bezoek bij dakloze vluchtelin​gen in tentenkamp Ter Apel

Persbericht 27 december 2011


Tentenkamp dakloze vluchtelingen houdt stand
Burgemeester vanmiddag op bezoek

Voor het aanmeldcentrum in Ter Apel bivakkeert nog steeds een groep van 16 Somalische dakloze vluchtelingen. Zij protesteren in een ijzige wind tegen hun gedwongen leven op straat.

Vanuit het aanmeldcentrum Ter Apel werd door het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) hen een dag, en later een week, onderdak aangeboden. De Somaliers weigerden dit; zij willen een structurele oplossing, voor alle Somaliers. Zij kunnen niet terugkeren naar Somalie en hebben hier in Nederland geen toegang tot werk, inkomen en onderdak. Bovendien stond het aanbod van de COA niet zwart op wit en werd er ook geen garantie gegeven dat de Somaliers niet gearresteerd zouden worden. Vorige keer werden mensen overigens na een dag weer op straat gezet.

Gister en vandaag boden voorbijgangers allerlei kampeerspullen aan. Dat is nodig, want de dakloze vluchtelingen gaan niet eerder weg dan dat er een structurele oplossing is. Vandaag komen er mogelijk meer vluchtelingen mee protesteren. Om 13.30 komt burgemeester Kompier van Vlagtwedde (waar Ter Apel onder valt) langs om met de dakloze vluchtelingen te praten.

Wij roepen dan ook op om meer tenten te komen doneren en zelf te komen overnachten.

Meer nog roepen wij de Nederlandse autoriteiten op om voor een structurele oplossing te zorgen!

Donaties kunnen gedaan worden via http://vluchtelingenopstraat.blogspot.com/ (daar staan ook foto’s van de actie)

Meer informatie: woorvoerder Somaliers ter plaats:
Mohamed Hared Qasim 06-84855840

Andere aanwezigen: Marianne 06-40744537. Zij woont niet ver van Ter Apel en helpt mensen die op straat gezet zijn. Zij vond een paar dagen geleden een Irakees in de regen onder een paar dekens voor het centrum Ter Apel. Op Facebook is zij te vinden onder M.I. Bathoorn

Margreet Jenezon (STIL Utrecht): 06-85276758. STIL steunt Vluchtelingen op Straat, veel van hen zijn clienten van deze solidariteitscampagne waar alleen al dit jaar 250 ‘geklinkerde’ vluchtelingen aanklopten voor hulp. Zij kunnen vaak geen kant op. Sinds de zomer kunnen de meesten ook niet meer in de daklozenopvang terecht.