Tuesday, 6 December 2011

PERSBERICHT


6.12.2011ONGEDOCUMENTEERDE VLUCHTELINGEN PROTESTEREN TEGEN HET ONMENSELIJK ASIELBELEID VAN DE OVERHEID OP HET DOMPLEIN IN UTRECHT OP WOENSDAG, 7 DECEMBER VAN 14.00 TOT 16.00

Op Woensdag, 7 December, demonstreren we tegen het vastzetten van onze mede-asielzoekers die vorige week dinsdag zijn aangehouden. De 19 uitgeprocedeerde asielzoekers uit Somalië hielden een actie buiten het AZC in Ter Apel. Daar kampeerden ze met als enige eis de tegemoetkoming aan hun basale menselijke behoefte om een dak boven hun hoofd te hebben tijdens de natte, koude wintermaanden. Deze mensen zijn Somalië  ontvlucht om hun levens te redden en kunnen niet terugkeren. Sommige betrokkenen hebben meegewerkt aan hun eigen uitzetting naar Somalië, maar teruggestuurd naar Nederland omdat ze niet over de juiste papieren beschikten. “Het is duidelijk dat het niet veilig is voor ons – als Somalische vluchtelingen - om terug te keren naar ons land van herkomst. En toch worden we op straat gegooid en moeten we ons zelf zien te redden. Het enige dat de bezetters bij Ter Apel wilden was dat de Nederlandse overheid hun situatie zou erkennen en hen asiel zou toekennen, in plaats daarvan zijn ze nu gearresteerd en in het deportatiecentrum op Rotterdam Airport opgesloten, ” zegt Mustafa, een vluchteling uit Somalië.

Wij eisen dat deze heldhaftige mensen worden vrijgelaten en dat de IND hun beleid van asielzoekers op straat dumpen staakt. “Ieder mens heeft het recht om vredelievend zijn ideeën te uiten en dat is precies wat deze mensen deden (dit wordt ook wel vrijheid genoemd). Waarom wordt dit dan, in een deel van de wereld dat bekend staat als voorvechter van de vrijheid, de mond gesnoerd?” voegt Mustafa toe.

De bezetters bij Ter Apel kwamen uit Somalië, maar mensen uit verschillende landen zitten in hetzelfde schuitje. Mustafa concludeert dat: “Afgewezen asielzoekers uit verschillende landen worden de straat op gejaagd zonder toegang tot onderdak, voedsel of medische hulp. Dit is een onmenselijk beleid. De Nederlandse overheid probeert  de asielprocedures moeilijker te maken zodat minder mensen hier naartoe zullen komen. Het enige resultaat is dat onze levens ondraaglijk zijn geworden.” Wij zijn allen vrij geboren en eisen de erkenning van onze mensenrechten.

Voor meer informatie:

vluchtelingenopstraat@gmail.com /vluchtelingenopstraat.blogpsot.com