Wednesday, 23 May 2012

Ontruiming kamp

23 MEI 2012

19.20:
Ze zijn gebracht naar cellencomplex Hooghoudt, cellencomplex aan de Hooghoudtstraat in Groningen, net buiten de stad. Het zouden 117 vluchtelingen zijn en 2 Nederlanders waaronder vermoedelijk een arts en Marianne die het tentenkamp steunde.
19 u:
Alle 130 arrestanten (i.i.g. meer dan 100, en zeker meer dan 50, het getal dat in sommige media gezegd is) in Ter Apel zijn in grote en kleine justitiebussen (van de DJI) meegenomen. Nog niet bekend is waarheen ze gebracht worden. Wel is er grote kans dat ze snel vrijgelaten worden en weer op straat belanden omdat ze allen onuitzetbaar zijn. Het betreft mensen uit Somalië, Iran, Eritrea, Ethiopië en Nederland.
De groep van 18 Somaliërs van het eerste tentenkamp die in december werd opgesloten in vreemdelingenbewaring kreeg later meer dan duizend euro schadevergoeding pp omdat de bewaring niet rechtmatig was geweest. Er was immers geen zicht op uitzetting, vond de rechtbank Groningen. Het hoger beroep dat de minister hierop instelde trok hij op het laatste nippertje in (zie eerdere berichten http:/stil2.wordpress.com). Hij zei toen dat uitzetting in praktijk ‘moeilijk realiseerbaar’ was zodat hij de naar eigen zeggen al geboekte vluchten naar Mogadishu moest cancelen.
In zijn laatste brief over Somalië (22 mei aan de Tweede Kamer) doet de minister het voorkomen of de afspraken die hij met de TFG in Moga heeft gedwongen uitzetting wel weer mogelijk maken. De Somaliërs in VBL Vught beschikken echter over een bbc-radio opname waarin de TFG zelf zegt dat ze hier niet aan meewerken.(zie woordvoerders onder eerdere berichten, m.n. ‘what do we Somalians want’.
Kijk voor het laatste nieuws evt ook op: facebook vluchtelingenopstraat en indymedia.nl.
Somalische woordvoerder in Vught, Samatar 06 17988466.
Mr Sinoo, advocate die de radio-uitzending laat vertalen: 06 196 00 900, ze zegt dat 1 juni weer een hoger beroepszaak dient bij de Raad van State in Den Haag.
17.12
130 mensen bijna of helemaal opgepakt, inclusief een arts en Marianne Bathoorn ondersteuner van het kamp. De arts hielp ons al drie dagen in het kamp, vertelt Ali. Een paar vrouwen uit Eritrea en Ethiopië hebben wel het aanbod van opvang geaccepteerd. Alle tenten zijn platgegooid.
16.39
40 mensen gearresteerd, ongeveer 70 worden nog twee bij twee gefouilleerd, zegt Sam, Somaliër. Twee mensen met bloeddrukproblemen zijn flauwgevallen.
Het is niet duidelijk of er nu 110 of 167 mensen in totaal opgepakt worden.
16.26
Vluchtelingen worden met hun handen omhoog tegen een ME-bus gezet en gefouilleerd…. (verbinding verbroken.. woordvoerders niet bereikbaar)
16.10
Politie staat niet toe om persoonlijke spullen te pakken. Een Somalische jongen gearresteerd. Zegt Ali Mohamed Abdille. (16u10)
In tegenstelling tot berichten in sommige media, hebben slechts 20 Irakezen van de in totaal 388 vluchtelingen, het aanbod voor opvang tot half juni geaccepteerd. Wel zijn Afghanen en Irakezen en n.a.w. ook Azerbeidjanen vertrokken voordat het gebied is afgezet.
16 uur
Twaalf ME-busjes en 60(?) ME-ers starten nu ontruiming kamp, alhoewel nog geen arrestatie (16u), NOS zegt van wel, Ze zijn al begonnen met tenten vernietigen zegt Nizami.

http://www.vlagtwedde.nl/Dossiers/Noodverordening-Tentenkamp
15.45

Ontruiming nu of toch niet?
No evacuation/ eviction yet, possible to start any moment – 10.30 tomorrow this comes to court
De meningen van de actievoerders zijn verdeeld. Sommigen zeggen dat nu elk moment ontruimd wordt, de deadline van 15 uur is echter verstreken. Sommigen denken mede om die reden dat het niet gaat gebeuren. Er staan allemaal camera’s gericht op politie en actievoerders. Volgens Nazimi zijn er 30 of 40 mensen van politie en ME en maar een ME-busje. Volgens Somaliërs gaan ze elk moment echt mensen oppakken. Volgens Nazima ‘they are just standing’.
Volgens de actievoerders zou een eventuele ontruiming illegaal zijn want morgen is er om 10.30 een kort geding. Een noodverordening van de burgemeester zou ontruiming mogelijk maken, aldus nu.nl en indymedia.nl.
Zie telefoongegevens woordvoereders en advocaat onder vorige bericht.
(Dit bericht is geschreven vanuit een andere plaats.)
Bericht in Dagblad v h Noorden:
http://www.dvhn.nl/incoming/article9072011.ece/Ontruiming-tentenkamp-Ter-Apel-begonnen

“Door televisiecamera’s durft burgemeester niet te ontruimen” zegt Iraanse woordvoerder - Update tentenkamp 10.45

Nog geen ontruiming – Irakezen binnen in de opvang + (correctie aantal:) 167 vluchtelingen in kamp

Irakezen zijn zojuist naar binnen gegaan en krijgen opvang in het terugkeercentrum (VBL – vrijheidsbeperkende locatie). De andere 167  vluchtelingen zijn nog in het kamp. Het eerder genoemde getal van 133 was onjuist, gisteravond zijn er twintig Somaliërs en vier Iraniërs bijgekomen. Volgens de Iraanse woordvoerder Nazimi durft de burgemeester niet te ontruimen omdat er ‘allemaal camera’s op het kamp gericht’ zijn.

Nazimi gelooft niet dat de politie het kamp zal ontruimen. Maar Ali Mohamed Abdille, Somalische woordvoerder, zegt dat de burgemeester gisteravond laat meldde dat ze dit wil doen.

Volgens Nazimi is een groep Iraniërs nu onderweg is naar het kamp. “We weten niet of de politie hen zal tegenhouden”. De wegen rondom het kamp zijn afgezet met politie die niemand doorlaat alleen werknemers van de aanmeld- en terugkeercentra.