Wednesday, 23 May 2012

Tentenkamp Ter Apel ontruimd


TER APEL - De politie heeft woensdagmiddag het tentenkamp in Ter Apel ontruimd. Dit is gebeurd met behulp van de Mobiele Eenheid (ME).
Rond vier uur arriveerden ongeveer twintig politiebusjes bij het kamp. Daar zaten toen nog ongeveer vijftig uitgeprocedeerde Somaliërs en Iraniërs. Eerder op de dag waren ongeveer tweehonderd Irakezen vrijwillig vertrokken. Zij zijn ingegaan op het aanbod van minister Gerd Leers om tot 15 juni in verschillende asielzoekerscentra in ons land te verblijven. Leers heeft dan een gesprek met zijn Irakese collega over de situatie. De Irakezen hopen dat ze naar aanleiding van dat gesprek niet terug hoeven naar hun geboorteland.

Het restant van het tentenkamp werd aan het eind van de middag omsingeld door de ME. De Somaliërs en Iraniërs weigerden te vertrekken en scandeerden leuzen en zongen liederen. De sfeer, die eerder op de dag nog vredig was, veranderde snel.

Rond half vijf waren alle tenten afgebroken. Toen de ontruiming begon, vertrok een deel van de asielzoekers alsnog vrijwillig. Dat ging soms met heftige emoties gepaard. Enkele mensen huilden en schreeuwden. De vluchtelingen, die niet uit eigen beweging weggingen, zijn aangehouden. Zij zullen de nacht in de cel doorbrengen.

De rechter doet donderdagochtend uitspraak in het kort geding, dat de uitgeprocedeerde asielzoekers woensdag hebben aangespannen. De vluchtelingen beroepen zich op het recht op demonstratie. De gemeente Vlagtwedde heeft deze uitspraak dus niet afgewacht en heeft opdracht gegeven tot ontruiming.